torstai 26. maaliskuuta 2015

Maltti on valttia

Ei ole kauaa kun viimeks päivitin samasta asiasta, nyt vaan on nähny/kuullu taas ihan liikaa näistä.

Mä en voi ymmärtää, näitä ihmisiä on pilvinpimein... Mihin voikaan olla näin kiire? Mitä sitten jos joku samassa ikäluokassa oleva on pidemmällä kun toinen.
Edistyminen on hyvin pitkään koirasta ja ohjaajan motivaatiosta kiinni, jos koira on innokas oppimaan ja ohjaaja on aktiivinen treenaaja niin yleensä saa enemmän aikaiseksi kun koira jolla mielentila ei ole niin korkea vaikka ohjaajalla on intoa tai sellainen koira jolla on intoa mutta ohjaaja ei ole kovin ahkera treenaaja... sitten niitä on siltä väliltä.

Mulla on ja on ollu useampi koira ja moneen kategoriaan kuuluvia innokkuutensa puolesta mutta itse luokittelen itseni ohjaajana joksinkin innokkaan ja laiskan väliltä, vaikka nyt kun on kevät niin olen ollut ahkera treenaaja :)

Mutta se mikä mua ihmetyttää ihmisissä, voiko osaaminen olla tärkeämpää kun koiran mielentila? Onko kohtuullista vaatia koiralta joka ei vielä OIKEASTI osaa ja vielä hermostua kaupanpäälle?
Loppuuko motivaatio kesken kun joutuu korjaamaan omia virheitään jälkeenpäin vain siksi että on ollut kiire. Nyt järki päähän ja miettimään, etenee omaa tahtia vaikka pentuesisarus olisi jo suorittanut sitä ja tätä ja osaa sitäkin enemmän.

Ei se mene niin jos multa kysytään, jokainen ohjaaja ja koira on yksilöitä ja sen mukaan edetään.

Mulla on mielenkiinto aika lopussa kun ihmiset kysyy itse neuvoja, kun kerrone rilaisia vaihtareita ja mitkä on tavotteita niin saa kuulla "vaan muutama perusasento ja autoon". En mä ole käskenyt ketään tekemään mitä sanon mutta jos mielentila on pohjalla koiralla niin tekee mielummin vähän jotta innokkuus ja nälkä vaan kasvaa kun saikin tehdä niin vähän.

Mulla on itelläni tapana että pentuna saa olla pentu, silloin vaan leikitään, saa vapaata liikuntaa ja ehkä opetellaan leikin varjossa jotain perusasioita.
Kun koira on 6-8kk alan treenaamaan niitä kunnolla. Dorkan kanssa alotettiin kunnon tottis vasta kun se oli täyttänyt 7kk, Rukin kanssa suurinpiirtein samoihin aikoihin.

Tässä video kun oltiin ihan alkutekijöissä

Tässä tuoreempi video joka löytyykin edellisestä päivityksestä

Näiden videoiden välillä on reilu puolitoista kuukautta.

Nyt rakennetaan paikallaoloa varmaksi ja tehdään seuraamisesta kokoajan vaan varmempaa ja kestävämpää, sivussa tehdään pieniä asioita mm pitoharjoituksia, eteentuloa ja menoa.
On paljon asioita mitä pitää miettiä, itsellänikin vielä hurjasti opittavaa ja odotankin kovasti kesäkuussa tulevaa tottis semmaa.

Pointtina tässä on nyt että on parempi tehdä varmaksi perusasioita ennenkuin lähtee jo lentoon, "MALTTI ON VALTTIA".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti